nedeľa 16. augusta 2015

TOTO som mal v mailovej pošte ...

Poslanec dnes pise:

Moja averzia odsúhlasiť pre ŠHK 37 akúkoľvek dotáciu nie je spôsobená nezáujmom o hokej a nie je namierená voči majiteľovi ŠHK 37 p. Lušňákovi, ale hlavne tým, že som presvedčený, že nedotujeme mladých hokejistov, ale rozhadzujeme verejné peniaze na hokejový biznis. Hokej, najmä extraligový, už dávno nie je o športe, ale hlavne o peniazoch. Podporovať takýto druh športu si môže dovoliť podnikateľský subjekt, ale nie mesto, správca verejných financií. Každý občan a podnikateľ v tomto meste sa úplne oprávnene môže pýtať, prečo sa z daní, na ktoré prispieva, hradí hokejový extraligový biznis, keď má rozbitý chodník pred domom, jeho auto nemá kde parkovať a nemá kde ísť s dieťaťom, pretože všetky detské ihriská sú zanedbané, trávniky nekosené... Nemá si kam ísť zaplávať, pretože mesto nemá plaváreň, a tak ďalej. Môžem pokračovať výtlkmi na miestnych komunikáciách, uzatvorenými schátranými mestskými budovami, zanedbaným parkom a podobne... Ale načo, veď všetci, čo v tomto meste bývame, poznáme jeho stav. Mesto tým, že dotuje energie na zimnom štadióne, nepriamo dotuje súkromnú „jednochlapovú“ s.r.o., ktorá ho má v prenájme až do roku 2034. Asi by som súhlasil, aby mesto poskytlo klubu finančnú pôžičku - akýsi preklenovací úver, ale nie dotáciu, ktorú dokonca zakrýva za mládežnícky hokej.

MARTIN VALO: Môj postoj som už vyjadril 4 dni pred zastupiteľstvom. Poslanci od roku 2006  každoročne schvaľujú financie na médiá pre zimný štadión v réžii s.r.o. v sume 150 tisíc UR. V tomto roku sme pre rok 2015 schválil o 50 tisíc viac na doplatok médií. Iba pre tento rok.

Áno, je to nepriamo dotácia na činnosť celej OBCHODNEJ SPOLOČNOSTI ŠHK 37, ktorá zabezpečuje činnosť aj hokejových družstiev, vrátane mužstva v EXTRALIGE. Pre súťaž v podobe dotácii sme pre šport všeobecne schválili 100 tisíc. Táto sumu bude prerozdelená v rámci platného VZN mesta Piešťany. Hlavná informácie pre všetkých. Ak by spravovalo celú prevádzku zimáku Mesto Piešťany, jeho výška dotácia cez Služby mesta by bola ročne viac ako 300 tisíc. Samozrejme by mesto vybralo na prenájme ľadovej plochy, verejného korčuľovania a predaja vstupeniek na hokej (aký?) takmer 100 tisíc.

Verím, že si to vie každý presne spočítať, či a čo mesto "dotuje". Nutné je uviesť aj skutočnosť, že zmluva má už 9 dodatkov, lebo za ostatných 10 rokov sa všetko vyvíja. Hovorím všetko. Aj pre tieto počty a hlavne pre udržanie súťaže mužov, aby sa s touto licenciou "neobchodovali v prospech jedného muža", som hlasoval za. Jednoduché je hlasovať proti, alebo potom písať, že prečo som bol proti. Z toho mála, čo samospráva môže pre šport urobiť, je toto riešenie v tomto čase adekvátne.

Môžem to ešte preklenúť aj inak.
V minulosti mesto postavilo kúpalisko s termálnou vodou na Sĺňave, potom prišlo referendum vznikla znova obec Banka a tá už svoje - kúpalisko - prenajala. Lebo nemala financie na jeho prevádzku.... Teraz malé bazény pre rekreačné plávanie stavajú iné subjekty.

Skupina nadšencov chce oživiť funkciu prírodného kina. Po svojom. Pritom mesto má projekt 2. etapy revitalizácie tohto objektu na stole. Nie ešte celú podrobnú projektovú dokumentáciu. Tá istá skupina nadšencov chce aj prevádzku amfiteátra. Na toto nie je dokumentácia revitalizácie. 

Prenesiem sa do budúcnosti. Všetko bude opravené, všetko bude funkčné, len ľuďom sa zvýšia mieste dane, aby sme úvery na tieto aktivity zaplatili. Skupina nadšencov vznikla aj v zastupiteľstve. Všetko má jednu značku: Spoločne pre Piešťany.

V tomto trojuholníku "robia" kultúru v Kursalóne, v Dome umenia, vo Fontáne. Na letnú prevádzku je hudobný pavilón: BUDE prírodné kino, bude amfiteáter. BUDE aj dostatok zhody, kto, kedy a čo, bude v tomto trojuholníku kultúry produkovať?

Riešme radšej to podstatné. Malé deti a ľudí v núdzi, ľudí v seniorskom veku. O tom sa nadšencom ani nesníva. Lebo čistiť park, lavičky, stavať si hoc čo a hoci kde je naozaj súčasný trend aktivistov nielen v Piešťanoch. Ale na tieto činnosti si občania platia dane a poplatky. A ak takto majú aktivisti nahrádzať prácu zamestnancov mesta, niečo nie je úplne v poriadku. Naopak: aktivisti o svojej činnosti vždy radi a verejne informujú. A čo keď takto začne informovať každá samospráva, či štátny podnik? Budeme to pozorovať a ....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára