pondelok 2. novembra 2015

Relativita v praxi


Pred krátkym časom použil primátor Tamajka, aj jeho zástupca Hynek, rovnaký argument: “ Neporušil som zákon, nespôsobil som mestu škodu a neobohatil som sa“. U jedného, aj u druhého je to pravda, použitá však pri inej príležitosti. Primátor Tamajka sa ním obhajoval pri vyslovení nedôvery jemu aj jeho týmu (zástupcovi primátora a prednostke) poslancami, zástupca Hynek ho použil v debate (skôr dvojmonológu) v televízii Piešťany o svojej pracovnej ceste do Luhačovíc.

U primátora sa jednalo z pohľadu poslancov o koncepčné nedostatky (bezpečnostný audit, nová organizačná schéma mestského úradu a s ňou spojená personálna práca) a posúdenie ich zákonnosti je viac v rukách externých orgánov (prokuratúra, polícia, inšpektorát práce a pod.).

U zástupcu Hyneka sa však jednalo o dodržanie vnútornej smernice mesta o cestovných náhradách. A tu už mohol a mal konať primátor Tamajka. Nie je zrejmé, či aj toto patrilo k príčinám odvolania (odchodu) prednostky Rehákovej, v každom prípade však mal primátor Tamajka vyvodiť dôsledky za porušenie pracovnej disciplíny aj u svojho zástupcu Hyneka. O to viac, že zástupca Hynek je najlepšie plateným zamestnancom mesta. Áno, zamestnancom. To si musí uvedomovať aj zástupca Hynek, že v Luhačoviciach nebol ako poslanec, ale ako zamestnanec (podľa cestovnej správy hľadal potenciálnych podnikateľov). A či chce, alebo nechce, je „vzorom“ pre ostatných zamestnancov, ako sa môžu, či by sa mali správať voči mestu ako ich zamestnávateľovi. Primátor Tamajka by mal postupovať rýchle a razantne o to viac, že je len otázkou času, kedy „vyvedie“ jeho zástupca Hynek väčší „prúser“, ktorým odstaví nielen sám seba, ale môže strhnúť so sebou aj jeho (primátora).

Mám ešte v živej pamäti, že takýto „bohorovnizmus“ zástupcu Hyneka som vyčítal aj predchádzajúcemu primátorovi Cicuttovi a preto som ho v posledných voľbách ani nevolil. A aj on tvrdil, že neporušil zákon, nespôsobil mestu škodu a neobohatil sa (ani mu nič také nebolo preukázané). Pri toľkej váhavosti súčasného primátora ho asi čaká rovnaký osud.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára